Turism montan

Muntii Semenic

Asezare geografica: Muntii Semenic sunt situati pe aliniamentul muntilor Tarcu, Godeanu si, partial al Cernei, apartinând Carpatilor Meridionali.
Pozitia lor deosebita le-a conferit denumirea de "acoperisul Banatului", desi nu constituie nici pe departe cel mai înalt masiv muntos din aceasta parte a tarii. Acestia se ridica brusc si domina cu cei doar 1445 metri altitudine împrejurimile. Vârfurile masivului formeaza un triunghi: Semenic (1445 m), Piatra Goznei (1447 m) si Nedeia (1439m), astfel încât de pe oricare dintre ele se pot vedea celelalte doua.

Acces: Turistul poate alege între doua cai de acces: Resita - Cuptoare - Valiug (Franzdorf) - Pasul Prislop - Semenic; sau Caransebes - Slatina Timis - Brebu Nou (Weidental)- Trei Ape - Pasul Prislop - Semenic. Distanta este aproximativ aceeasi. Trebuie mentionat faptul ca în timpul iernii se prefera varianta prin Resita. Ultima portiune a drumului de acces (Pasul Prislop - Semenic - 8 km) parcurge o diferenta de altitudine de 400 m.

Vegetatie: Pe platou sunt pasuni alpine, cu suprafete mari de iarba si în rest vegetatie putina. La marginea platoului începe padurea mixta, bradul, fagul, molidul crescând împreuna. Fauna : Mamiferele detin o mare pondere in domeniul padurilor, unde putem întâlni: caprioara(Capreolus capreolus), mistretul(Sus scrofa), iepurele(Lepus timidus), lupul(Canis lupus), vulpea(canis vulpes), veverita(Sciurus vulgaris fuscoatea), jderul de padure(martes martes), râsul(Lynx lynx), pisica salbatica(Felix silvestris), parsul(Glis glis), viezurele(Meles meles), soarecele gulerat(Apodemus tauricus), dihorul patat(Vormela peregusna) etc.

Pasarile: fasa alpina(Anthus spinolleta), ierunca(Tetrastes bonasia), mierla de stanca si mierla de pârau nordica(Cinclus c.c), alunarul sau gaita de munte(Nucifraga casyocatactes), cocosul de mesteacan(Lirurus tetrix), uliul pasarar(Accipiter nisus), corbul(Corvus corax).
Pestii se gasesc atât in râuri, cat si in lacurile de acumulare: pastravul(Salmo trutta fario), zglavoaca(Cottus gobio), mreana vânata(Barbus meridionalis), lipanul(thymallus thymallus) etc.

Hidrologie: Aici sunt localizate si izvoarele râurilor ce izvorasc din Muntii Semenicului: Bârzava, Nera si Timis. Timisul se formeaza din trei afluenti, si anume pârâurile: Molid (Gradistea), Semenic si Brebu. Aici, la izvorul geografic al Timisului, se afla lacul de acumulare "Trei Ape".
Apele care izvorasc în masivul Semenic au fost conectate înca din secolul al XIX-lea prin intermediul unor canale într-o retea hidrografica.
Respectivele canale mai exista si astazi, unele dintre ele fiind înca functionale. În 1909 s-a construit lânga Valiug digul care a format lacul de acumulare Breazova, unul dintre primele de acest gen din România. În 1947 s-a început amenajarea lacului "Gozna", iar câtiva ani mai târziu s-a amenajat lacul "Trei Ape", digul fiind asezat la confluenta celor trei pârâiase.

Clima: Muntele Semenic, desi nu este înalt, se caracterizeaza printr-o abundenta deosebita în zapada. În timpul iernii temperaturile se situeaza între -25°C pâna la +6°C, vara între +10°C si +25°C.

Agrement: Pârtiile de schi din Muntii Semenic se gasesc la 40 km de Resita, la o altitudine de 1400m., centre de închiriat echipament sportiv, cursuri de initiere la schi, snowmobile, nordic walking ,cicloturism, enduroturism, drumetiile.
Puncte de acces în zona: Complex Turistic Semenic, Comuna Brebu Nou, Comuna Slatina Timis, Satul Borlovenii Vechi, Satul Crusovat, Satul Mehadica, Satul Verendin, Statiunea Trei Ape.
Semenicul constituie un îndragit obiectiv turistic atât pentru sejururi cât si pentru excursii.
Nr. crt. Nr. certificat Data emiterii Denumire pârtie schi Administrator Amplasare Județ Lungime (m) Grad de dificultate
1 129 5-Jan-11 Goznuța
Teleschi
SC Casa Baraj SRL Muntele Semenic Caraş - Severin 500 medie
2 131 5-Jan-11 Crucea de Brazi 1
Teleschi
SC Alpin Trans Semenic SRL Muntele Semenic Caraş - Severin 700 medie
3 132 5-Jan-11 Crucea de Brazi 2
Teleschi
SC Alpin Trans Semenic SRL Muntele Semenic Caraş - Severin 530 medie
4 133 5-Jan-11 Slalom Uriaș
Teleschi
Fara administrator Muntele Semenic Caraş - Severin 1250 medie
5 169 23-Nov-12 Casa Baraj
Telescaun+Teleschi
SC Casa Baraj SRL Muntele Semenic Caraş - Severin 800 ușoară
6 222 14-Dec-16 Pârtia din Sat 1
Teleschi
Alpin Trans Semenic S.R.L. Muntele Semenic Caraş - Severin 500 medie
7 223 14-Dec-16 Pârtia din Sat 2
Teleschi
Alpin Trans Semenic S.R.L. Muntele Semenic Caraş - Severin 500 medie
8 224 14-Dec-16 Snow Park Gărâna
Teleschi
Alpin Trans Semenic S.R.L. Muntele Semenic Caraş - Severin 650 medie

turism montan turism montan

 

Muntele Mic

Asezare geografica: Statiunea afla situata la o altitudine de aprox. 1500-1550 de metri in judetul Caras-Severin. Muntii Tarcu din care face parte si masivul Muntele Mic ocupa regiunea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Crestetul usor bombat al masivului Muntele Mic atinge altitudinea de 1806. Acces: În statiunea Muntele Mic accesul rutier se face dinspre Caransebes pe drumul judetean pana la Borlova de unde se poate lua telescaunul (3.5 km). Pâna la Caransebes se ajunge pe soseaua europeana E70 Timisoara-Caransebes-Drobeta Turnu Severin-Craiova-Pitesti-Bucuresti.

Vegetatie: Zona este bogata din punct de vedere al vegetatiei, predominante fiind padurile de fag, molid si amestecate. Padurile reprezinta locul de odihna si drumetie preferate de majoritatea turistilor veniti aici. Pe traseele turistice strabatute în golurile alpine de catre turisti, se pot admira pasunile pe care cresc plante cu flori cum sunt gentianele (care coloreaza peisajul cu un albastru-mov specific acestei specii de flori) sau smirdarul (care pe lânga calitatea sa de planta medicinala, ofera turistilor un peisaj magnific prin culoarea sa rosu puternic).

Fauna: Aici traiesc ursul, lupul, caprioara, mistretul, veverita, cocosul de munte, capra neagra (zona masivului Tarcu). Cele mai atractive specii sunt cele care alcatuiesc fondul de vânatoare, bogat reprezentat în aceasta zona. Amatorii de vânatoare din tara si strainatate sunt interesati de aceasta zona, dar nu exista o baza materiala suficient de dezvoltata pentru vânatoare.

Hidrologie: Atât apele curgatoare, cât si lacurile glaciare si artificiale, reprezinta o atractie pentru aceasta zona. În râurile repezi, predominant, gasim pastravul indigen. Lacurile nou construite, odata cu amenajarea hidroelectrica Bistra - Poiana Marului, constituie o alternativa pentru turistii dornici de pescuit sau practicarea sporturilor nautice.

Clima: Muntele Mic este una din zonele privilegiate din tara deoarece zapada poate ramâne chiar si 6 luni pe an. Precipitatile masive dinspre nord-vest, precum si temperaturile scazute înregistrate pe timp de iarna fac posibila practicarea sporturilor de iarna din luna noiembrie pâna în mai.

Agrement: Pârtiile de schi, drumetiile, plimbarile calare sau cu caruta, nordic walking, "foto hunting", cicloturism, enduroturism, excursii etnografice, plimbari cu masini de teren, zboruri cu parapanta.

Puncte de acces în zona: Barajul Lacului Gura Ape, Borlova, Cabana Gura Zlata, Colonia Tomeasa, Compl.Turistic Muntele Mic, Comuna Clopotiva, Comuna Fenes, Comuna Varciorova, Statiunea Poiana Marului.
Nr. crt. Nr. certificat Data emiterii Denumire pârtie schi Administrator Amplasare Județ Lungime (m) Grad de dificultate
1 134 5-Jan-11 Borlova 1
Teleschi 800m
SC Muntele Mic Supersky SRL Muntele Mic Caraş - Severin 816 medie
2 135 5-Jan-11 Borlova 2
Teleschi 800m
SC Muntele Mic Supersky SRL Muntele Mic Caraş - Severin 816 medie
3 136 17-Jan-11 Valea Soarelui
Teleschi 1200m
SC Monte Picolo SRL Muntele Mic Caraş - Severin 1020 medie
4 137 17-Jan-11 Nordica 1
Teleschi 1200m
SC Nordica Turism SRL Muntele Mic Caraş - Severin 1200 medie
5 139 17-Jan-11 Nordica 2
Teleschi
SC Nordica Turism SRL Muntele Mic Caraş - Severin 1800 medie
6 140 17-Jan-11 Isai-neomologata
Telescaun
SC. Aminocon SRL Muntele Mic Caraş - Severin 1400 medie
7 141 17-Jan-11 Valsanu-neomologata
Telescaun
SC Nordica Turism SRL Muntele Mic Caraş - Severin 2800 medie

turism montan turism montan
 
minim width