Turism balnear

turism balnear turism balnear turism balnear turism balnear

Statiunea Baile-Herculane

Statiunea Baile-Herculane este integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, si are o pozitie deosebit de pitoreasca. Asezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceiasi paralela cu Nisa si Venetia, îi confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene.
Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua milenii. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai: « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta… ». În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
Statiunea Baile-Herculane are un patrimoniu istoric de exceptie, memoria vie a 1855 de ani de existenta (153 – 2008) neîntrerupta a statiunii. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii : apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.
Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstructia si modernizarea « bailor », a cailor de acces, granicierii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. Statiunea este vizitata de-a lungul timpului de mari personalitati, între care : împaratul Iosif al II-lea , împaratul Francisc I si împarateasa Charlotte, împaratul Franz Iosef si împarateasa Elisabeta. În 1852, împaratul Austriei considera Baile-Herculane ca fiind « cea mai frumoasa statiune de pe continent », iar împarateasa Elisabeta – pasionata, îndragita, distincta, si armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim în care Baile Herculane sunt o prezenta distincta si încântatoare. În statiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale carui colectii au început sa fie constituite începând cu anul 1922.
Existenta neîntrerupta de doua milenii a statiuni Baile-Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca asezare a statiunii într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de înalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.

Amplasare

Orasul-statiune Baile-Herculane este situat in sud-vestul Romaniei, la intersectia paralelei 45° 52' lat N cu meridianul 23° 52' long E, avand aceeasi pozitie cu Venetia si Nisa.Orasul se afla pe malurile raului Cerna, intre Muntii Mehedinti la Est si Muntii Cernei la Vest. Altitudinea este de 168 metri si se respira un aer ionizat ca la o inaltime de 3000 de metri.

Acces

Rutier: 5 km fata de D.N. 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti (la o distanta de 380 km).
Feroviar: calea ferata internationala Bucuresti -Timisoara -Budapesta, gara Herculane.
Aerian: Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international). Cel mai apropiat oras important este Drobeta-Turnu-Severin (47 km).

Clima

Climatul este de tip depresionar cu influente vestice si sud-mediteraneene, avand o temperatura medie anuala de 10,5°C. Presiunea medie atmosferica este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de Sud, viteza lor medie este redusa: 1,6 m/s.

Capacitate de cazare

Statiunea dispune de locuri de cazare (peste 4000 de locuri) în marile si modernele hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadru agreabil, de asemenea camping în interiorul sau exteriorul orasului. Multiplele mijloace de recreere si divertisment – restaurant, baruri, terase de vara, bazine de înot cu apa termala, sauna, masaj, biliard, etc. – precum si posibilitatile de drumetie si excursii în statiune si pe valea Cernei, constituie o atractie în plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile-Herculane.

Balneologie

Compozitia resurselor balneare:
    • ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare intre 0.5-2.6 g/l si o temperatura între 38.5-53.5°C;
    • ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0.6-3.5 g/l si o temperatura între 46-56°C;
    • ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase cu o temperatura ce atinge 62°C si o mineralizare între 3,87-7,93 g/l; O caracteristica a apelor minerale este ca ele contin hidrogen sulfurat în mare concentratie (pâna la 60 mg/l);Izvoare termominerale : în prezent, in imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice astfel obtinandu-se sporuri importante de debite (peste 4000 m3 in 24 de ore). Principalele izvoare sunt : izv. artezian Maria (azi Neptun) - 54°C, Elisabeta (azi Diana) - 55°C, Hebe - 41°C, Ileana (azi Apollo 1) - 46°C, Iosif - 54°C, Neptun 3 - 54°C, Hercules - 67°C, Hygeea - 48°C.

Aeroionizare naturala:

2000-2500 ioni negativi/cm3/s. In toate cazurile de tratament cu ioni negativi s-a constatat o ameliorare a starii generale a organismului. Se regleaza hipertensiunea, tulburarile endocrine iar durerile de cap si insomniile sunt pozitiv influentate de aeroionizarea statiunii.
sunt pozitiv influentate de aeroionizarea statiunii.
Afectiuni si boli tratate la Baile Herculane:
    • reumatism cronic inflamator si degenerativ
    • boli ale aparatului locomotor si sistemului nervos periferic
    • afectiuni ale aparatului respirator
    • afectiuni ginecologice cronice
    • diabet zaharat incipient
    • intoxicatii cu metale grele
    • boli digestive
    • afectiuni ale ochilor.
Tipuri de proceduri:
Hidroterapie, electroterapie, masaj,recuperare functionala, cultura fizica medicala, acupunctura.
Contraindicatii:
Boli acute, tumori, T.B.C., sarcina, epilepsie, tulburari psihice, sindrom hemoragic.
 
minim width