Muzee in Caras-Severin

muzee
Muzeul Banatului Montan

muzee
Muzeul Banatului Montan

muzee
Muzeul de Locomotive
muzee
Palatul Cultural
muzee
Palatul Cultural
muzee
Muzeul Cineastului Amator
muzee
Muzeul Cineastului Amator
muzee
Caransebes
muzee
Caransebes
muzee
Muzeul Farmaciei Montanistice
muzee
Muzeul Farmaciei Montanistice
muzee
Muzeul Teatrului Vechi
muzee
Muzeul Teatrului Vechi
muzee
Muzeul Etnografiei Oravita
muzee
Muzeul Etnografiei Oravita
muzee
Muzeul Monetariei Imperiale
muzee
Muzeul Monetariei Imperiale
muzee
Muzeul Masoneriei
muzee
Muzeul Masoneriei
muzee
Muzeul Constantin Lucaci
muzee
Muzeul Constantin Lucaci
muzee
Muzeul Satesc Ion Dragomir
muzee
Muzeul Satesc Ion Dragomir

RESITA


Muzeul Banatului Montan

Donatiile unor colectii particulare au stat la fundamentul noii constructii muzeale de la Resita, care a fost inaugurata in iarna anului 1959. Muzeul orasului Resita a fost recunoscut ca atare printr-un act din luna martie 1962 de catre Ministerul Invatamantului si Culturii din Romania. Expozitia permanenta organizata pe baza colectiilor proprii a fost redeschisa in anul 2000, muzeul resitean exercitandu-si in acest fel deplin functiile sale vitale. In perioada post comunista muzeul s-a integrat prin cercetari, expozitii, conferinte stiintifice internationale, prin programe europene, in fluxul cultural al acestui spatiu dunarean si european.


Bulevardul Republicii Nr. 10-12 Reșița Caraș-Severin România
office@muzeulbanatuluimontan.ro
0255/231469; 0355/401219
0355/401220
http://www.muzeulbanatuluimontan.ro


Muzeul de locomotive

A fost infiintat in anul  1972 si cuprinde astăzi un număr de 16 locomotive din diferite secole dintre care 14 au fost contruite în acest oraș, iar două au fost donate din alte părți ale țării.
Cea mai importantă piesă  este locomotiva  „Resicza” cea care întâmpină turiștii  la intrarea în parc. Aceasta face parte dintr­-o serie de 3 locomotive construite aici in anul 1872 după un prototip construit la Viena destinat rutei montane Reșița-Secu.
„Resicza” este și cea mai veche locomotivă din parc, fiind fabricată în anul 1872, iar cea mai nouă  este locomotiva de ecartament îngust CFR 764.001 din anul 1958.
Muzeul Locomotivelor cu Abur din Reșița este, de fapt, o colecție inedită ce ilustrează progresul de aproape un secol al mersului pe sine și cuprinzând locomotive reprezentative pentru evoluția acestei industrii.


Localizare: Parcul Triaj . Intrarea libera.


Muzeul Cineastului Amator

Muzeul Cineastului Amator este o iniţiativă privată ce işi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţtionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate. Muzeul detine in total un numar de peste 200 de piese.
Acesta este amenajat in fosta cabina de proiectie a cinematografului "23 august", in prezent parte a Universitatii "Eftmie Murgu".
Muzeul se poate vizita la cerere in intervalul 10:00 - 13:00 sau 19:00-21:00.
Programarile se pot face la telefon: 0745990422 sau pe pagina de facebook - Muzeul Cineastului Amator


Palatul Cultural

Construit în anul 1928, acest monument a fost cunoscut de-a lungul timpului ca Palatul cultural, Cinematograful cultural, iar astăzi aici funcţionează Teatrul de Vest Reşiţa. 
Construcţia a fost ridicată în perioada interbelică, după planurile arhitectului lugojean Victor Vlad, prin contribuţia locuitorilor - Asociaţia Urbarială a Plugarilor Români din Reşiţa Română (înfiinţată în anul 1892). Arhitectura clădirii se încadrează în stilul neo-brâncovenesc, puţin întâlnit în aceste locuri. În perioada 2006-2010, clădirea a fost reabilitată, păstrându-se arhitectura originală.


Resita : Piaţa 1 Decembrie 1918 nr. 6


Casa si atelierul familiei Ionascu

Casa si atelierul familiei Ionascu, un muzeu viu in care traditia este la loc de cinste. Pasionati colectionari, iscusiti creatori de valori identitare, impatimiti iubitori de frumos, sotii Liliana si Ion Ionascu sunt un model pentru toti cei care iubesc folclorul si arta populara romaneasca.


CARANSEBES


Muzeul judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş s-a înfiinţat în anul 1963 la iniţiativa inimoşilor iubitori de istorie: prof. Bujor Jumanca, prof. Iulian Lungu şi col(r) Liviu Groza.
În anul 1963 este descoperită o diploma militar la Tibiscum, eveniment ce atrage atenţia academicianului Constantin Daicoviciu, care impulsionează activitatea muzeală de la Caransebeş prin organizarea instituţiei în Muzeu de Etnografie şi istorie locală.


Caransebes: P-ta I. Dragalina Nr. 2
Tel./Fax. 0255.512193 


ORAVITA


Muzeul Farmaciei Montanistice

Prima farmacie minieră din România, fondată în anul 1763 de Edward Winter. Din 1790 este farmacia lui Johannes Lederer în co-proprietate cu familia Knoblauch, iar din 1796 farmacia La Vulturul Negru, a familiei farmaciștilor Knoblauch. Azi este muzeu de Istoria Farmaciei Montanistice, deținând o impresionantă colecție de instrumente farmaceutice și medicale, cărți și tratate de specialitate din perioada 1682-1950.


Oravita: str. 1 Decembrie 1918 Nr. 18
TELEFON: 0761118067


Muzeul Teatrului vechi Oravita

Teatrul Vechi din Oraviţa, care poartă azi numele lui Mihai Eminescu, este cel dintâi edificiu din spaţiul culturii române actuale ridicat pentru a găzdui montări de spectacole teatrale şi muzicale. Teatrul este monument de istorie şi arhitectură, organizările construcţiei şi ale faţadei, ale spaţiului interior, butaforia păstrând amprenta barocului târziu sau barocul vienez.
Între 1889-1890 teatrul vechi al Vienei este dezafectat şi demolat astfel că valoarea teatrului din Oraviţa, copie la scara 1/6 a acestuia, sporeşte fiindcă a dobândit şi importanţa modelului care nu mai există. A fost o instituţie europeană pentru că, mai ales până la 1918 dar şi în perioada interbelică sunt foarte multe trupele de teatru şi de muzică de pe continent care vin aici să monteze spectacole. Teatrul este legat de personalitatea poetului Mihai Eminescu, prezent aici cu trupa de actori Mihail Pascaly din România Vechiului Regat, la sfârşitul lunii august 1868 şi de personalitatea marelui compozitor George Enescu, acela care a concertat aici, la 5 noiembrie 1931.


Oravita: str Mihai Eminescu Nr.18
TELEFON: 0761118067


Muzeul monetariei imperiale

Monetăria („Bănăria”) de la Ciclova Montană, prima de acest gen din istoria României care a imprimat moneda ieftină de aramă, e activă potrivit Ordonanței Imperiale din 20 februarie 1811 între 1811-1855, cu instalații moderne și trei prese hidraulice, Ciclova Montană fiind atunci și azi arondată administrativ orașului Oravița. Monedele purtau sigla „O”, emisiunile având mai multe diviziuni: în 1811 se imprimă 3.584 bucăţi la valoarea de 3 creiţari; în 1812 alte 3.585 la valoarea de 1 coroană; în 1816-3.587 bucăţi la valoarea de ½ coroane; tot în 1816, 3.588 bucăţi de ¼ coroane. Muzeul a fost amenajat în Oravița, într-o clădire monument istoric, ridicată după anii 1720, cu etaj din 1777, modificată la 1836 prin adăugarea unui balcon de tip „sacnaziu”, după 1860 aparținând famiilor Fira (etaj) și Gropșianu (parter), în interbelic numită convențional „Casa Avocaților”.


Oravita: str. 1 Decembrie 1918, nr. 24
TELEFON: 0761118067


Muzeul Masoneriei Oravita

Sediul este într-un spațiu de la etaj, în clădirea celui mai vechi edificiu teatral construit pe teritoriul actual al României, Orawitzaer Imperiale Burgtheater, fondat între 1814-1816 și inaugurat prin spectacolele din 5 și 7 octombrie 1817. Găzduieşte exponate (documente, obiecte tridimensionale, efecte), toate aparţinând colecţiei Ionel Bota, mărturisind activitatea celor două loji masonice orăvițene, Loja „Kosmos”, de rit egiptean vechi, al cărei membru a fost și împăratul Francisc I, prezent la inaugurarea Teatrului Vechi și Loja „Glück Auf!”, de rit scoțian și ilustrând interelaționarea orașului și ținutului, prin această activitate, cu istoria Europei Centrale dintre anii 1740-1948.


Oravita: str. Mihai Eminescu, nr. 18
TELEFON: 0761118067


BOCSA


Muzeul Constantin Lucaci

Oraşul Bocşa are onoarea să găzduiască cel de-al doilea muzeu Constantin Lucaci „Spaţiu şi Lumină” din lume după cel deţinut de Vatican în Calabria.
Muzeul “Spaţiu şi Lumină” a fost inaugurat la 5 iunie 2012 prin donaţia unor sculpturi lucrate în inox ale maestrului Lucaci.
Originar din Bocşa Română, Constantin Lucaci (7 iulie 1923-20 iulie 2014) şi-a manifestat dorinţa de a inaugura un astfel de muzeu în localitatea sa natală, unde a început, din adolescenţă să studieze desenul şi arta modelării alături de Tiberiu Bottlik. În fiecare lucrare, maestrul reuşeşte să îmbine perfect cele trei mari pasiuni ale sale: arta, muzica şi studiul universului.
Expoziţie permanentă de sculptură în oţel inoxidabil, rulare filme şi documentare privind viaţa şi activitatea maestrului Constantin Lucaci


Bocsa : Str. 1 Decembrie, nr. 41, tel: 0355 566 613


GORNEA


Muzeul satesc "Ion Dragomir"

Ion Dragomir, profesor şi om de cultură pasionat de istorie, geografie şi etnografie, a înfiinţat Muzeul Sătesc din Gornea în anul 1970
 Muzeul este compus din două săli, una de arheologie şi una de etnografie, unde sunt expuse piese de o valoare deosebită pentru istorie şi cultură. Acestea provin din siturile şi rezervaţiile arheologice de pe raza comunei. Colecţia de etnografie cuprinde şi obiecte legate de pescuit.


Gornea: Scoala generala cu clasele I - IV, tel. 0255-545.188


 
minim width